«Η ζωή είναι ένας συνδυασμός από μαγεία και pasta» λέει μια παλιά ιταλική παροιμία περιγράφοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο την αγάπη των γειτόνων μας για τα κάθε λογής ζυμαρικά. Όσο απλή όμως και να θεωρείται η παρασκευή μια μακαρονάδας, τόσο πολύπλοκη και μπερδεμένη είναι η ιστορία των ζυμαρικών και ιδιαίτερα των αποξηραμένων, αυτών που είναι ευρέως γνωστά ως μακαρόνια.
Ο θρύλος θέλει τα μακαρόνια να έφτασαν στη Δύση μέσα στις αποσκευές του Μάρκο Πόλο κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στην Κίνα. Ύστερα όμως από μελέτες, γνωρίζουμε πλέον πως ο τολμηρός Γενοβέζος ήξερε τα μακαρόνια πριν ξεκινήσει για το ταξίδι του στην Ανατολή.
Στους Ετρούσκους, τους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Αραβες έχει κατά καιρούς αποδοθεί η εφεύρεση της αποξηραμένης πάστας, δηλαδή των μακαρονιών. «Γιατί έχει τόση σημασία η απάντηση στην ερώτηση ποιοι εφηύραν τα μακαρόνια», θα αναρωτηθείτε εύλογα. Η εφεύρεση μιας μεθόδου που επέτρεπε την μακρόχρονη διατήρηση ενός βασικού προϊόντος διατροφής όπως ήταν το σιτάλευρο μπορούσε να προκαλέσει μια σειρά από σημαντικές μεταβολές στην οικονομία μιας κοινωνίας, αλλά και να διευκολύνει τα υπερπόντια ταξίδια των εμπόρων και των εξερευνητών μιας και ήταν ένα είδος τροφής που μπορούσε να αποθηκευτεί σε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα μακαρόνια είναι το προϊόν της συνάντησης των μεσαιωνικών σικελικών παραδόσεων με τη μακραίωνη αραβική μαγειρική παράδοση. Οι Αραβες λοιπόν είναι αυτοί που πρώτοι σκέφτηκαν να αποξηράνουν τη λεπτή ζύμη από σκληρό αλεύρι και νερό αφού την κόψουν σε μικρά κομμάτια. Στα ιταλικά μαγειρικά εγχειρίδια του 12ου ακόμη αιώνα, τα μακαρόνια περιγράφονται γενικώς ως tria, λέξη που προέρχεται από την αραβική λέξη itriya. Τη λέξη itriya χρησιμοποιεί ο al-Idrisi, ο θρυλικός γεωγράφος της αυλής του Βασιλιά της Σικελίας Ρογήρου του Β΄ για να περιγράψει τα vermicelli. Το βιβλίο του ολοκληρώθηκε το 1154, σχεδόν 100 χρόνια νωρίτερα από την επιστροφή του Μάρκο Πόλο από την Κίνα!
Η εξάπλωση των μακαρονιών στην Ευρώπη ουσιαστικά άρχισε από την Αικατερίνη των Μεδίκων, ενώ η παραγωγή τους σε βιομηχανικό επίπεδο άρχισε γύρω στα 1840.
Η βασική συνταγή των μακαρονικών είναι εξαιρετικά απλή: ζυμώνουμε αλεύρι με νερό και στη ζύμη μπορούμε να προσθέσουμε ένα σωρό διαφορετικά υλικά για να έχουμε το αποτέλεσμα της αρεσκείας μας, όπως αυγά και λαχανικά, ή να τα αρωματίσουμε με μανιτάρια ή μπαχαρικά. Τα σχήματα που μπορούμε να δώσουμε στα ζυμαρικά μας είναι πάρα πολλά. Στη μαγειρική υπάρχουν πολλές χρήσεις των μακαρονικών, τόσο όμως η αποξηραμένη πάστα όσο και η φρέσκια, πρέπει να βράσουν πριν χρησιμοποιηθούν στις διάφορες συνταγές.
Ακόμη και εάν θέλουμε να βράσουμε μια πολύ μικρή ποσότητα μακαρονιών, πρέπει να χρησιμοποιούμε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό ώστε το άμυλο που απελευθερώνεται κατά το βρασμό να μην κολλήσει τα μακαρόνια μεταξύ τους. Ο κανόνας που χρησιμοποιούμε είναι 1 λίτρο νερό για 100 γρ. μακαρόνια καθώς και 10 γρ. αλάτι. Πρόκειται για το χρυσό κανόνα του 1/10/100. Εάν τον τηρείτε θα έχετε εγγυημένα αποτελέσματα.
Όσον αφορά στο χρόνο του βρασίματος σίγουρα θα έχετε ακούσει πάρα πολλά. Εμείς απλά θα αναφέρουμε μια παλιά σικελική παροιμία: «Αυτοί που ξεχνούν τα μακαρόνια στη φωτιά είναι καταδικασμένοι να τα ξαναζεστάνουν» υπονοώντας ότι μια παραβρασμένη μακαρονάδα, δεν θα φαγωθεί και θα σας μείνει. Καλό θα είναι να μην βασίζεστε μόνο στις οδηγίες του πακέτου γιατί το βράσιμο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη σκληρότητα του νερού που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Αρχίσετε να τα δοκιμάζετε πολύ πριν είναι έτοιμα.
Σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε μια κρύα σαλάτα με μακαρόνια, πρέπει αφού τα σουρώσετε να τα βάλετε κάτω από κρύο νερό και στη συνέχεια να τα περιχύσετε με μια κουταλιά της σούπας λάδι, ανακατεύοντας τα καλά. Εάν θα τα σερβίρετε με σάλτσα, τότε αφού τα σουρώσετε και τα επιστρέψετε στην κατσαρόλα, περιχύστε τα αμέσως με τη ζεστή σάλτσα.
Μιας και δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από την περίοδο των εορτών όπου όλοι μας θα φάγαμε πολύ παραπάνω, σκεφτήκαμε να σας προτείνουμε να φτιάξετε δικά σας, σπιτικά φρέσκα μακαρόνια. Μια απλή μακαρονάδα ενδείκνυται για αποτοξίνωση. Τα φρέσκα μακαρόνια δεν συγκρίνονται με τα αποξηραμένα, του εμπορίου, η παρασκευή τους είναι απλή και πολύ διασκεδαστική. Δοκιμάστε την απλή συνταγή μας και θα μας θυμηθείτε!
Για την παρασκευή των σπιτικών μακαρονικών καλό θα είναι να έχετε τη μικρή, χειροκίνητη μηχανή αλλά και χωρίς αυτή μπορείτε να φτιάξετε πολύ καλά μακαρόνια.
Μια απλή εντυπωσιακή παραλλαγή της συνταγής που σας δίνουμε, είναι να προσθέσετε στη βασική ζύμη αφυδατωμένο μελάνι σουπιάς και να έχετε πολύ εύκολα και γρήγορα, μαύρα μακαρόνια, ιδανικά για μακαρονάδες με θαλασσινά!
Συνταγή για φρέσκα σπιτικά μακαρόνια
500 γρ. σκληρό αλεύρι
3 αυγά χτυπημένα
6 κρόκοι αυγών
2 κουτ. του τσαγιού αλάτι
2 κουτ. της σούπας νερό.
Σε περίπτωση που θελήσετε να φτιάξετε μαύρα μακαρόνια, θα χρειαστείτε για 500 γρ. αλεύρι μια γεμάτη κουταλιά της σούπας αφυδατωμένο μελάνι σουπιάς.
Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπωλ. Ανοίξτε μια μικρή λακουβίτσα στον κοσκινισμένο σωρό του αλευριού. Διαλύστε το αλάτι στο νερό και χύστε το στο κέντρο του αλευριού, στη συνέχεια προσθέστε τα χτυπημένα αυγά και τους κρόκους από το αυγό και πλάστε τα υλικά απαλά μέχρις ότου έχετε μια σφιχτή ζύμη. Φτιάξτε μια μπάλα με τη ζύμη ,τυλίξτε την με ένα φύλλο πλαστικό και τοποθετήστε την σε δροσερό μέρος -αλλά όχι στο ψυγείο- για 1 ώρα.
Χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια μεγέθους ενός αυγού και πλάστε με αυτά μπαλάκια. Με έναν πλάστη, ανοίξτε καθένα από αυτά τα μπαλάκια σε ένα πολύ λεπτό φύλλο. Κόψτε κάθε φύλλο σε λωρίδες πλάτους 1 εκ. και αφήστε τις για μισή περίπου ώρα σε μια επίπεδη επιφάνεια.
Μαγειρέψτε τα σε άφθονο αλατισμένο νερό και σερβίρετε με βούτυρο και τυρί ή σάλτσα της αρεσκείας σας. Τα φρέσκα μακαρόνια φυλάσσονται στο ψυγείο για 3 μέρες και καταψύχονται αρκετά καλά για 1 περίπου μήνα.
πηγή: Flash.gr